Brandbeveiliging

Vraag aan mensen waaraan ze denken dat de meeste slachtoffers bij brand komen te overlijden en je zult steevast ‘door het vuur natuurlijk’ als antwoord krijgen. Dat is echter geenszins het geval. De meeste slachtoffers vallen bij branden doordat er rook wordt ingeademd. Doordat de rook geurloos is wordt men tijdens de slaap ook niet wakker van de rooklucht. Door het inademen van de rook komen er tal van giftige stoffen binnen en zal de persoon al binnen enkele minuten in diepe bewusteloosheid komen. Iemand die slaapt terwijl er brand uitbreekt, zal dus komen te overlijden tenzij hij of zij gewekt wordt. Hier wordt direct het belang van een goede rookmelder duidelijk. Ze kunnen letterlijk levens redden.

In het geval van zakelijke brandbeveiliging is het vooral zo dat mensen op een bepaalde verdieping vast komen te zitten of erg laat door hebben dat er ergens in het kantoorpand brand is uitgebroken. Ook in dat geval wil je iedereen die in het gebouw aanwezig is kunnen waarschuwen met een centraal brandalarm. Ook daar geldt dat elke seconde telt en zou het systeem dus direct moeten reageren als er iets loos is.

Welke melder moet ik hebben?

Tegenwoordig zijn er zogenaamde combimelders op de markt. Dit is eigenlijk een rookmelder en een kooolmonoxidemelder in één apparaat. Beide melders dienen echter op een aparte plek bevestigd te worden, waardoor het combineren van deze apparaten niet handig is.

Kies daarom voor twee losse apparaten en voor wat betreft de rookmelder voor een optische rookmelder. Mocht je besluiten meerdere melders te gebruiken, ga dan voor melders die met elkaar te verbinden zijn. Op die manier gaan alle melders af wanneer één melder rook detecteert.

Waar moet ik een rookmelder ophangen?

Op elke verdieping moet minstens één melder worden gehangen. Deze moet altijd aan het plafond worden bevestigd op minimaal 50 centimeter afstand van de muren en hoeken van een vertrek. In de gang of de ruimte tussen de woonkamer en de keuken dient er ook altijd een te hangen. Bij voorkeur hang je geen rookmelder in de badkamer, de garage, boven de verwarming of op tochtige plekken. De kans op vals alarm of schade door stof is hierbij namelijk te groot.


Bekijk ook…

> Zakelijk alarmsysteem
> Merken
> Buitenbeveiliging
> App voor smartphones
> Prijzen
> Offertes vergelijken