Rookmelder

Bij een brand overlijden steevast de meeste mensen door het inhaleren van rook. Deze rook bevat immers tal van schadelijke stoffen waar het menselijke systeem op z’n zachtst gezegd niet zo goed tegen kan. Na het inademen van deze stoffen, waaronder het beruchte koolmonoxide, raakt een persoon al snel buiten bewustzijn.

Het verliezen van het bewustzijn kan al binnen enkele minuten na het inhaleren van de rook geschieden, waardoor het belang van een goede rookmelder zich aandient. Rook zelf is over het algemeen geurloos waardoor je hier niet wakker van wordt. Een goede rookmelder kan letterlijk levens sparen mits deze goed is onderhouden en goed is opgehangen en daarom is het verstandig om de richtlijnen van de brandweer te hanteren als het om rookmelders gaat.

Er zijn zoveel soorten rookmelders, welke is goed genoeg?

Rookmelders dienen goedgekeurd te zijn door het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Dit keurmerk ziet over het algemeen op de inbraakveiligheid van een woning maar neemt ook een stukje brandveiligheid mee. Dit certificaat wordt enkel uitgedeeld als een woning over voldoende kwalitatieve rookmelders beschikt waardoor de rookmelders die hier goed genoeg voor zijn ook worden gekeurd.

De verleiding is soms groot om voor een allesmelder te gaan. Dit is een rookmelder maar dan samengevoegd met allerlei andere melders. Een bekende variant is de combimelder die zogenaamd rook en koolmonoxide kan detecteren. Ook al is het streven naar een zo hoog mogelijke bescherming uiteraard een goed streven maar vaak moeten die verschillende melders op verschillende plekken worden opgehangen. Daardoor denk je misschien goed beschermd te zijn terwijl de melder compleet verkeerd hangt en de bescherming juist niet op orde is. Je creëert hier dan dus enkel schijnveiligheid mee.


Bekijk ook deze pagina’s:

> Zakelijk alarmsysteem
> Merken
> Buitenbeveiliging
> App voor smartphones
> Prijzen
> Draadloos alarmsysteem
> Alarmsysteem over IP
> Toegangscontrole
> Inbraakbeveiliging
> Brandbeveiliging
> Offertes vergelijken